Kindermishandeling

Kinderen gedood bij gezinsdrama

TOLBERT - Een familiedrama eiste gistermiddag het leven van een 4- jarig meisje en haar broertje van 2. De tragedie vond plaats in een appartement in het Groningse Tolbert. De 46- jarige bewoner van het pand werd na een worsteling met de politie aangehouden. Hij is een vriend van de moeder van de kinderen en wordt ervan verdacht de kinderen te hebben omgebracht.

De 33- jarige moeder sloeg gisteren kort na drie uur alarm bij de buren. Ze meldde dat ze ruzie had gekregen met haar vriend. De politie werd gealarmeerd. Bij aankomst trof die op de bovenverdieping van de woning de levenloze lichamen van de kinderen aan. De vrouw was pas enkele weken geleden met haar kinderen bij de man ingetrokken. Volgens buurtbewoners zou ze tijdens de hevige ruzie van het balkon van de woning zijn gesprongen. De vrouw liep bij de schermutselingen letsel op.

Buurtbewoners zeiden, dat de vrouw een hysterische indruk maakte. Ze zei heel bang te zijn voor het lot van haar kinderen. De vrouw drukte de buren op het hart niet naar binnen te gaan, omdat haar vriend levensgevaarlijk zou zijn.

De verdachte, uit Israël afkomstig maar met de Nederlandse nationaliteit, verzette zich hevig bij zijn aanhouding. Met moeite kon de politie hem overmeesteren en in de boeien slaan. De man raakte daarbij gewond. ,, Dit incident is onvoorstelbaar triest. Je houdt niet voor mogelijk dat zoiets in onze gemeente is gebeurd.’’ Loco- burgemeester Fellinger van Leek, waartoe Tolbert behoort, reageerde gisteravond aangeslagen tijdens een persconferentie in het gemeentehuis over het drama.

Eerder had hij op het politiebureau met agenten en andere hulpverleners gesproken die de slachtoffers ‘ s middags in de woning levenloos hadden aangetroffen. ,, Ze waren allemaal van slag. Een paar agenten zaten er helemaal doorheen,’’ aldus Fellinger. Hij sprak namens het gemeentebestuur zijn medeleven uit aan familie, vrienden en kennissen van de slachtoffers. Vandaag is er voor omwonenden een informatiebijeenkomst. Volgens de buurtbewoners hadden de vrouw en haar vriend vaker ruzie. Vorige week nog zouden de kinderen op blote voeten door de nieuwe vriend van de vrouw uit huis zijn gezet.

2-8-2005 www.utrechtsnieuwsblad.nl

 




 

 ‘Overheid moet meer doen om kindermishandeling te stoppen’

De omvang van kindermishandeling in Nederland is verontrustend en onaanvaardbaar. Dat vindt Kinderombudsman Marc Dullaert. Kindermishandeling in Nederland is volgens hem een zeer ernstig en hardnekkig probleem. De overheid heeft de afgelopen jaren weliswaar geïnvesteerd in het scholen van beroepskrachten en in de gezondheidszorg maar dat is niet voldoende, volgens de Kinderombudsman.


Cijfers

Meer dan 118.000 kinderen zijn jaarlijks slachtoffer van kindermishandeling en zeker vijftien kinderen overlijden jaarlijks door kindermishandeling. Uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat minimaal 34 op de 1000 kinderen in Nederland worden mishandeld. Ondanks het feit dat de overheid meer aandacht is gaan besteden aan kindermishandeling is dit cijfer tóch toegenomen. Dit komt naar voren uit het prevalentie onderzoek van de Universiteit Leiden. De Kinderombudsman heeft diverse partijen bijeengebracht om te komen tot een analyse van de aanpak van kindermishandeling in Nederland en een visie te ontwikkelen over hoe het anders kan.

Brandbrief

De Kinderombudsman biedt 23 november een brandbrief aan de Tweede Kamer aan. Daarin roept hij het parlement op om de overheid meer regie te laten nemen bij de bestrijding van kindermishandeling. Zijn brandbrief is gebaseerd op twee rapporten: één van het Kinderrechtencollectief, die een analyse bevat van de aanpak van kindermishandeling in Nederland.

Gezamenlijk rapport

Daarnaast is er een gezamenlijk rapport van de organisaties het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), Bernard van Leer Foundation, Augeo Foundation, MOVISIE, Fier Fryslân en het Landelijk Programma Huiselijk Geweld en de Politietaak. Zij brengen in hun advies focus aan in de aanpak van kindermishandeling en benoemen drie speerpunten.

Nieuwe aanpak

Vooruitlopend op de presentatie van de nieuwe aanpak kindermishandeling van het ministerie VWS en het algemeen overleg kindermishandeling op 15 december 2011 vraagt de Kinderombudsman de Tweede Kamer met klem extra aandacht te besteden aan dit onderwerp en de inhoud van de twee rapporten nadrukkelijk te betrekken bij de discussie

Kinderombudsman

De Kinderombudsman opereert onafhankelijk en controleert of de kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid en organisaties in het onderwijs, de kinderopvang, jeugdzorg en de gezondheidszorg. De Kinderombudsman adviseert het parlement en organisaties en maakt mensen bewust van de kinderrechten. Op die manier verbetert hij de positie van kinderen en jongeren in Nederland.

22 november, 2011 

http://www.sozio.nl/overheid-moet-meer-doen-om-kindermishandeling-te-stoppen/1024196

 

Hof behandelt zaak gedode peuter Savanna

DEN HAAG - De zaak van de gedode peuter Savanna komt donderdag weer voor de rechter. Het gaat om het hoger beroep in de zaak waarin de 33-jarige moeder Sonja de J. haar dochtertje Savanna zodanig mishandelde dat het kind stierf. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de vrouw uit Alphen aan den Rijn in juni 2005 tot zes jaar gevangenisstraf en tbs wegens doodslag.

Savanna, die drieënhalf jaar oud was toen ze in september 2004 stierf, onderging een groot deel van haar leven zowel lichamelijke als geestelijke mishandelingen. Zo stopte De J. het kind vaak in een klein kastje als ze vervelend was, of stopte een prop in haar mond wanneer ze schreeuwde. Ook kreeg Savanna geregeld bij wijze van straf geen eten, waardoor het kind structureel ondervoed raakte. Toen ze doodging, woog het meisje slechts elf kilo.

Hoogstwaarschijnlijk is Savanna uiteindelijk gestikt door een prop in haar mond, die ze er niet uit kon halen omdat haar moeder hem met verband om haar hoofd had vastgezet. De rechtbank meende dat De J. had kunnen weten wat haar handelingen teweeg konden brengen, daarom veroordeelde ze haar voor doodslag. Volgens psychologen en psychiaters van het Pieter Baan Centrum (PBC) wist de vrouw juist niet wat ze deed, door diverse geestelijke stoornissen.

Ook de 27-jarige Mario B., de man van De J., moet donderdag voor het hof verschijnen. De rechtbank veroordeelde hem tot twee jaar celstraf voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel in de vorm van ondervoeding. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde hoger beroep in, omdat het wil dat ook B. tbs krijgt en dat legde de rechtbank niet op.

De rechtbank ziet de man en de vrouw samen als gevaarlijk voor kinderen die van hen afhankelijk zijn. Daarom ziet ze Sonja de J. liever niet meer zwanger worden van haar man. De rechter hoopt dat de tbs-kliniek waar De J. terechtkomt ervoor zorgt dat B. haar alleen mag bezoeken als de vrouw meewerkt aan maatregelen om zwangerschap te voorkomen.

De J. is zeer dominant en agressief, Mario B. is juist onderdanig en toont geen agressie. Het PBC achtte beiden sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Toch gaf de rechtbank B. geen tbs, omdat hij in zijn eentje niet gevaarlijk zou zijn.

Vóór Savanna kreeg De J. al twee kinderen, die net als Savanna tijdelijk uit huis zijn geplaatst wegens mishandeling. Die kinderen zijn uiteindelijk toegewezen aan hun vader. Over het jongere halfzusje van Savanna, Rowena, krijgt Sonja de J. waarschijnlijk nooit meer het ouderlijk gezag terug. Mario B. ook niet, want hij heeft zich nooit als haar vader laten registreren.

De zaak deed veel stof opwaaien en riep de vraag op hoe het zover kon komen. Een scala aan hulpverleners kwam immers al jaren bij Sonja de J. over de vloer. De Inspectie Jeugdzorg gaf in maart in een rapport ongezouten kritiek op diverse organisaties die zich met het gezin hadden beziggehouden. De inspectie wees bijvoorbeeld naar Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Zij stelden volgens de inspectie niet het belang van het kind voorop, maar dat van haar moeder.

De zwaarste kritiek kreeg de gezinsvoogd, die alle hulp coördineerde. Het OM begon een onderzoek dat moet uitwijzen of de vrouw iets heeft gedaan of nagelaten waarvoor ze strafrechtelijk vervolgd moet worden. Het is nog onduidelijk wanneer justitie hierover een besluit neemt.